Samliv & Arv - Lille beslutning - stor betydning

Indlæser ...

+45 70 40 41 22 info@samlivogarv.dk

Opret en Fremtidsfuldmagt

Opret en Fremtidsfuldmagt, ved at klikke på knappen nedenfor. Har I spørgsmål, er I meget velkomne til at sende en mail til info@samlivogarv.dk eller ringe på tlf. +45 70 40 41 22


1. Hvad er en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt er et dokument du som fuldmagtsgiver laver, hvori du giver en eller flere personer fuldmagt til at træffe beslutninger på dine vegne, hvis du ikke længere selv er i stand til det. Dokumentet har ingen virkning eller betydning, så længe du har evnen til at varetage dine økonomiske og/eller personlige forhold.

Skulle du senere miste denne evne, hvad end dette skyldes en ulykke eller sygdom, vil fremtidsfuldmagten kunne træde i kraft. For at aktivere fremtidsfuldmagten skal en læge udarbejde en erklæring, der bekræfter din manglende evne til selv at træffe dine beslutninger. Ved ikrafttrædelsen vil den eller de personer, som du har valgt, kunne træffe beslutninger på dine vegne, så længe beslutningerne fungerer til gavn for dig. Fremtidsfuldmægtigen har pligt til at anvende fuldmagten på den måde du selv havde ønsket det, samt følge de anvisninger man eventuelt har nedskrevet i fuldmagten.

2. Hvorfor er det vigtigt at lave?

Det er vigtigt at lave en fremtidsfuldmagt, idet eneste alternativ for dine pårørende vil være, at sætte en værgemålssag i gang og dermed umyndiggøre dig. Ud over det faktum, at en værgemålssag er en tidskrævende proces, er det samtidig meget indgribende både for dig, og for dine pårørende.

2.1. Eksempel

Ægtefællerne Anna på 32 år og Benny på 31 år ejer et hus sammen. Benny bliver en dag involveret i et færdselsuheld, hvor han slår hovedet hårdt, og han dermed bliver hjerneskadet. Anna ønsker herefter at foretage sig to ting: (1) Hun vil sælge deres hus og flytte i noget mindre sammen, og (2) Hun vil anmode om øget pleje i hjemmet til Benny.

Siden Benny ikke har lavet en fremtidsfuldmagt, hvori han giver Anna fuldmagt til at træffe beslutninger om økonomiske og personlige forhold på hans vegne, kan Anna hverken sælge huset eller søge om øget pleje. Annas eneste løsning er således at sætte en værgemålssag i gang, hvor hun forsøger at umyndiggøre Benny. Mens sagen behandles ved Statsforvaltningen kan Anna således ikke foretager sig noget.

Benny havde heldigvis lavet en fremtidsfuldmagt året inden han var involveret i færdselsuheldet, hvori han gav Anna fuldmagt til at træffe beslutninger om både økonomiske og personlige forhold. Med fuldmagten registreret i fremtidsfuldmagtsregistret går Anna blot ned til ejendomsmægleren og sætter huset til salg, og kontakter kommunen og anmoder om øget pleje på Bennys vegne.

3. Hvem bør have en fremtidsfuldmagt?

Fremtidsfuldmagten er et dokument, som vi anbefaler alle personer at lave, hvad end de er alene, har en samlever eller er gift. Det er en måde, hvorpå du udnytter din selvbestemmelsesret og kan tildele fuldmagten til en, som du har tillid til.

Det er ikke kun et dokument, som er relevant for ældre mennesker med en diagnose såsom demens. Det er et dokument alle bør have – ung såvel som gammel – da ingen ved hvordan fremtiden ser ud.

4. Hvilke forhold kan en fremtidsfuldmagt omhandle?

Når du laver en fremtidsfuldmagt tager du stilling til, om du ønsker fuldmagten skal omhandle:

  • Alle økonomiske forhold,
  • Alle personlige forhold
  • Både økonomiske og personlige forhold, eller
  • Helt specifikke områder.

De fleste vælger, at fremtidsfuldmagten skal omhandle både økonomiske og personlige forhold.

4.1. Hvad menes der med ”økonomiske forhold”?

Såfremt der ikke i fremtidsfuldmagten indsættes begrænsninger, betyder fuldmagten, at den eller de personer du har valgt, blandt andet kan:

  • Indgå kontrakter, såsom lejekontrakter,
  • Indfri fuldmagtsgivers lån med fuldmagtsgivers penge
  • Sælge fast ejendom

4.2. Hvad menes der med ”personlige forhold”?

I det tilfælde, at der ikke er indsat begrænsninger i fremtidsfuldmagtens omfang, vil personlige forhold blandt andet dække over retten til at:

  • Ansøge kommunen om hjælpeforanstaltninger,
  • Få aktindsigt i dit helbred og deriblandt adgang til din journal ved lægen

5. Hvad hvis jeg vælger flere personer?

Det er muligt at nedskrive flere personer i fremtidsfuldmagten. Det kan ofte være en god ide, at nævne mere end én person i fremtidsfuldmagten, således at andre kan træde til hvis den førstvalgte er afgået ved døden eller af andre grunde ikke har mulighed for at påtage sig opgaven.

Såfremt du nævner flere personer i fremtidsfuldmagten, skal du tage stilling til, om disse skal være sideordnede eller subsidiære. Du kan læse mere om fremtidsfuldmagter på borger.dk og du er til enhver tid velkommen til, at ringe til os for en uforpligtende snak.

Indkøbskurv
Du har ingen produkter i din kurv!
Subtotal
0,00 DKK
Total
0,00 DKK
Fortsæt med at handle