Samliv & Arv - Lille beslutning - stor betydning

Indlæser ...

+45 70 40 41 22 info@samlivogarv.dk

Opret
Ægtepagt

Opret Ægtepagt NY
  • Vælg
  • Kontakt info
  • Godkend

Er I gift, eller bliver I snart gift?

En ægtepagt kan kun oprettes såfremt man er ægtefæller, eller snart bliver ægtefæller. Det er således ikke en mulighed for samlevende. Ej heller er det relevant for samlevende, da en ægtepagt søger at adskille parternes formuer helt eller delvist, og man som samlevende i forvejen har en fuldstændig adskillelse af formuerne.

Ægtepagt detaljer

Hvilken type særeje ønsker I?*i

Fuldstændigt særeje

Denne særejeform betyder, at der er en fuldstændig adskillelse af ægtefællernes formuer, i enhver situation. Der er således tale om hele formuen, og adskillelsen fastholdes både hvis ægtefællerne bliver separerede, skilt eller den ene eller begge parter afgår ved døden.

Skilsmissesæreje

Denne særejeform er en smule anderledes end det fuldstændige særeje. Ved et skilsmissesæreje gælder det, at der ved separation og skilsmisse er fuldstændig adskillelse af formuerne. Disse tilfælde har således samme udfald, som en ægtepagt med fuldstændigt særeje.

Forskellen på fuldstændigt særeje og skilsmissesæreje viser sig når den ene ægtefælle afgår ved døden. Når den ene ægtefælle afgår ved døden opstår der formuefællesskab. Man kan se det som en ophævelse af ægtepagtens indhold.

Alt, som før var opdelt i ”dit” og ”mit” bliver ”vores” når den ene dør. Det er vigtigt at være opmærksom på, at ophævelse af særeje gælder både for den afdødes formue og den længstlevendes formue. Den længstlevendes formue bliver således også fælleseje, og dermed delt ligeligt med den afdødes formue. Derudover er det vigtigt at vide, at det ikke kun er formuerne der bliver fælles, men også gæld. Det er derfor vigtigt at tale sammen, og sikre sig begge parter accepterer dette.

Eksempel

En mand og hustru har skilsmissesæreje. Hustruen har en formue på 100.000 kr., men har 500.000 kr. i gæld. Manden har en formue på 1.000.000 kr. og ingen gæld.

Hvis hustruen afgår ved døden vil der opstå formuefællesskab, og derfor vil manden og hustruen sammen have en formue på 1.100.000 kr. De vil dog også sammen skylde de 500.000 kr., hvorfor der kun er 600.000 kr. tilbage. Heraf går halvdelen til manden og halvdelen til hustruen; altså 300.000 kr. hver.

Manden har således mistet 700.000 kr. fordi de valgte at oprette skilsmissesæreje. De 700.000 kr. kunne han have beholdt, hvis de i stedet havde oprettet et kombinationssæreje eller et fuldstændigt særeje.

Kombinationssæreje

Denne særejeform er en god blanding af det fuldstændige særeje og skilsmissesærejet, og kaldes ofte for et ”ægtefællebegunstigende særeje”. Det bedste er plukket ud, og kombineret i denne særejeform.

I praksis fungerer det således, at man under ægteskabet, ved separation eller skilsmisse har skilsmissesæreje. Altså, dit er dit, og mit er mit. Ved døden er der dog aftalt fuldstændigt særeje for enten en navngiven ægtefælle, eller den længstlevende ægtefælle.

Eksempel – fuldstændigt særeje for længstlevende ægtefælle

En mand og hustru har kombinationssæreje, hvor der er aftalt fuldstændigt særeje for længstlevende ægtefælle. Hustruen har en formue på 100.000 kr., men har 500.000 kr. i gæld. Manden har en formue på 1.000.000 kr. og ingen gæld.

Hvis hustruen afgår ved døden kan hun ikke betale sine kreditorer, da hun skylder 400.000 kr. mere end hun har. Kreditorerne har dog ikke adgang til at søge sig fyldestgjorte ved manden, da mandens formue er gjort til fuldstændigt særeje ved oprettelse af kombinationssærejet. Mandens 1.000.000 er således beskyttet mod inddrivelse.

Skal indtægter og surrogater også omfattes af særejet?*i

Indtægter er det man tjener på et særeje. Surrogater er det, som træder i stedet for det oprindelige særeje.

Dette forklares bedst med et eksempel:

Et æbletræ er gjort til dit særeje. Æblerne, som gror på træet sælger du, og har dermed en indtægt – skal den indtægt også være en del af dit særeje eller skal den indgå i formuefællesskabet?

Nu ønsker du ikke længere at eje et æbletræ, og derfor sælger du det. For pengene køber du et pæretræ – skal pæretræet være en del af dit særeje, eller skal det indgå i formuefællesskabet?

Hvad skal særejet omfatte?*

Ønske om varighed

Indkøbskurv
Du har ingen produkter i din kurv!
Subtotal
0,00 DKK
Total
0,00 DKK
Fortsæt med at handle